نحوه کار اتریوم چگونه توانست دنیای بلاک‌چین را متحول کند

نحوه کار اتریوم چگونه توانست دنیای بلاک‌چین را متحول کند

اتریوم چگونه کار می کنه و کاربرد اتریوم

    در دنیای پر فراز و نشیب رمز ارزها، اتریوم یک شبکه بلاکچین غیرمتمرکز است که به‌دلیل امکانات متنوع در مقایسه با بیت‌کوین به یک رمز ارز محبوب در بین معامله‌گران این بازار تبدیل شده است. امکان انجام تراکنش‌ها، سرمایه‌گذاری، استفاده از توکن‌های غیر مثلی (NFT)، معامله ارزهای دیجیتال، بازی، استفاده از رسانه‌های اجتماعی و موارد دیگر تنها بخشی از کاربرد اتریوم به‌عنوان یک شبکه بلاک‌چین است. در واقع یکی از تفاوت‌های بارز اتریوم با شبکه بیت‌کوین به همین موارد برمی‌گردد. برخلاف بیت‌کوین که صرفا به‌عنوان یک ارز دیجیتال طراحی شده، اتریوم بستری برای توسعه برنامه‌های غیرمتمرکز (DApps) و امور مالی غیرمتمرکز (DeFi) است.

    بسیاری از افراد معتقدند اتریوم، گام بعدی در تکامل اینترنت و معرف WEB3 است که به‌جای پلتفرم‌های متمرکز می‌توان از آن استفاده کرد. اتریوم در سال ۲۰۲۲ یک تحول مهم را تجربه کرد و آن هم توقف استخراج سنتی رمز ارزها یعنی "pow" و استفاده از الگوریتم اثبات سهام "PoS" برای افزایش کارایی و مقیاس‌پذیری است. برای آشنایی بیشتر با نحوه کار اتریوم و تاریخچه این شبکه، در ادامه این مقاله از مجله صرافی اینوسویت با ما همراه شوید.

تاریخچه شبکه اتریوم

    سنگ بنای شبکه اتریوم (Ethereum) در سال ۲۰۱۳ توسط ویتالیک بوترین (Vitalik Buterin)، برنامه‌نویس روسی گذاشته شده است.هدف خالق اتریوم از راه‌اندازی این شبکه از بین بردن محدودیت‌های بیت‌کوین بیان شده، بوترین در آن زمان معتقد بود که بلاک‌چین نباید فقط بستری برای مطالعه باشد. پس از ارائه مقاله‌ای برای شرح این ایده، او و تیمی از توسعه‌دهندگان در سال ۲۰۱۴ یک کمپین سرمایه‌گذاری جمعی (crowdfunding) برگزار کردند که توانستند بیش از ۱۸.۴ میلیون دلار اتر (ETH) در آن زمان بفروشند.

      اما در سال ۲۰۱۶، پس از یک هک بزرگ در پروژه "DAO" که روی اتریوم اجرا می‌شد، شبکه اتریوم دستخوش تغییراتی که نتیجه آن تقسیم این شبکه به دو اتریوم (ETH) و اتریوم کلاسیک (ETC) است. از آن زمان تا به امروز اتریوم به یک زیرساخت اساسی در دنیای بلاکچین و ارزهای دیجیتال تبدیل شده و به لطف به‌روزرسانی‌ها مانند الگوریتم اثبات سهام (PoS) برای افزایش کارایی، به یکی از برجسته‌ترین پروژه‌های بلاکچین جهان تبدیل شده است.

    • اولین نسخه اتریوم به‌عنوان یک فضای باز برای اجرای برنامه‌های غیر متمرکز طراحی شد که قوانین آن در شبکه بلاکچین کدگذاری شده بود.
    • ویتالیک بوترین، گوین وود، جفری ویلک، چارلز هاسکینسون، میهای آلیسی، آنتونی دی ایوریو و امیر چتریت جزو بنیان‌گذاران اصلی شبکه اتریوم هستند.
    • بنیاد اتریوم در سوئیس با هدف توسعه و حفظ شبکه به‌صورت غیرانتفاعی تاسیس شد.
    • در سال ۲۰۱۶، "دائو" (The DAO) به‌عنوان یک سازمان دموکراتیک بر پایه قراردادهای هوشمند در اتریوم تاسیس شد.
    • در هک دائو اتر سرقت شده بیش از ۴۰ میلیون دلار ارزش داشت و جامعه اتریوم برای جبران این خسارت مجبور به انجام هارد فورک شد.
    • پس از هارد فورک، شبکه جدید با نام اتریوم (ETH) ادامه یافت و شبکه اصلی به اتریوم کلاسیک (ETC) تبدیل شد.

نحوه کار اتریوم چگونه است؟

    شبکه اتریوم به صورت غیرمتمرکز و از طریق دفتر کل توزیع‌شده عمل می‌کند. در واقع در این شبکه اطلاعات بلاکچین در هزاران نود در سراسر جهان نگهداری می‌شود و هیچ نقطه کنترلی واحدی وجود ندارد. نودها نسخه‌های کامل بلاک‌چین را ذخیره کرده و تراکنش‌ها و قراردادهای هوشمند را پردازش و تایید می‌کنند. ماشین مجازی اتریوم (EVM) هسته پردازشی این شبکه است که به اجرای قراردادهای هوشمند و برنامه‌های غیرمتمرکز (DApps) می‌پردازد.

    اتریوم ابتدا از الگوریتم اثبات کار (PoW) برای تایید تراکنش‌ها استفاده می‌کرد، اما مصرف بالای انرژی توسط این الگوریتم در زمان استخراج اتریوم باعث شد تا نحوه کسب درآمد از این شبکه به‌صورت کامل تغییر کند. اکنون با انتقال به الگوریتم اثبات سهام (PoS) در اتریوم ۲.۰، تایید تراکنش‌ها به اعتبارسنج‌ها (validators) سپرده شده است.هر تراکنش به کارمزدی به نام گس فی نیاز دارد که به ماینرها یا اعتبارسنج‌ها جهت ثبت تراکنش پرداخت می‌شود. این ساختار غیرمتمرکز جدید و امکان استفاده از قراردادهای هوشمند سایر رمز ارزها در این شبکه، باعث شده تا اتریوم به‌عنوان پلتفرمی امن و بدون نیاز به واسطه‌ها برای اجرای برنامه‌ها و تراکنش‌ها عمل کند.

اجزای کاربردی اتریوم

      بلاک‌چین اتریوم از یک دفتر کل توزیع‌شده و غیرمتمرکز استفاده می‌کند که تمام تراکنش‌ها و قراردادهای هوشمند در آن ثبت می‌شود. هر تراکنش یا اجرای قرارداد هوشمند به یک بلاک اضافه می‌شود و سپس این بلاک‌ها به ترتیب به زنجیره اضافه می‌شوند تا یک بلاکچین ایجاد شود. ارز دیجیتال بومی شبکه اتریوم، اتر (ETH) نام دارد. اتر به‌عنوان سوخت شبکه یا گس فی برای پرداخت کارمزد تراکنش‌ها و اجرای قراردادهای هوشمند نیز استفاده می‌شود. این شبکه اجزای مختلفی دارد که باعث بهبود کاربرد اتریوم می‌شوند، این اجزا عبارتند از:

    • قراردادهای هوشمند: قراردادهای هوشمند (Smart Contracts) کدهایی هستند که به‌صورت خودکار بر اساس شرایط از پیش تعیین‌شده اجرا می‌شوند. این قراردادها به‌طور غیرقابل تغییر و مستقل در شبکه اتریوم اجرا می‌شوند و نیاز به شخص ثالث را از بین می‌برند.
    • ماشین مجازی اتریوم (EVM):تمام قراردادهای هوشمند و برنامه‌های غیرمتمرکز روی ماشین مجازی اتریوم (Ethereum Virtual Machine) اجرا می‌شود. در این ماشین مجازی کدهای قراردادهای هوشمند به زبان ماشین تبدیل و سپس اجرا می‎‌شوند.
    • برنامه‌های غیرمتمرکز (DApps): توسعه‌دهندگان می‌توانند با استفاده از اتریوم برنامه‌های غیرمتمرکز (DApps) ایجاد کنند که روی بلاکچین اجرا می‌شوند. این برنامه‌ها به‌دلیل غیرمتمرکز بودن، به نهاد مرکزی یا سروری نیاز ندارند.

کاربرد اتریوم چیست؟ ا

    امور مالی غیرمتمرکز (DeFi) بزرگترین دستاورد اتریوم بوده است و برنامه‌های غیرمتمرکز (DApps) متعددی از سال ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۰ ظاهر شدند که محبوبیت آن‌ها به سرعت افزایش یافته است. بازار DeFi اتریوم بزرگترین و پرکاربردترین بازار است و برنامه‌های موفقی مانند NFTها به هنرمندان اجازه داده‌اند تا میلیون‌ها دلار از فروش آثار دیجیتال خود درآمد کسب کنند. کلکسیونرها به دلیل حق مالکیت و امنیت ذخیره‌سازی، به خرید NFT ها علاقه‌مند هستند.

    بازی‌های مبتنی بر بلاک چین نیز یکی دیگر از امکانات و کاربرد اتریوم است که به کاربران امکان سرمایه‌گذاری در دارایی‌های دیجیتال و کسب درآمد از طریق بازی را می‌دهد. پلتفرم‌های مختلف غیرمتمرکز نیز جزو امکانات و کاربرد اتریوم هستند، این پلتفرم‌ها به کاربران امکان کنترل بهتر دارایی‌هایشان را می‌دهد.

مزایا و معایب شبکه اتریوم

    اتریوم به دلیل ویژگی‌های منحصر به فردی که دارد توانسته نام خود را بر سر زبان بیاندازد و به‌عنوان یک جایگزین همه جانبه برای شبکه بیت‌کوین شناخته شود. اما این شبکه نیز دارای مزایا و معایبی است که باعث شده استفاده از آن برای همه مناسب نباشد و برخی از معامله‌گران بازار ارز دیجیتال از ثبت معاملات خود در شبکه اتریوم (ETH) یا شبکه اتریوم کلاسیک (ETC) به‌دلیل هزینه بالا یا پیچیدگی در اجرای برخی قراردادهای هوشمند منصرف شوند. به‌صورت کلی قبل از خرید ارز اتریوم باید به مزایا و معایب آن توجه داشته باشید و نحوه کار اتریوم را بررسی کنید تا این شبکه با نیازهای شما سازگاری داشته باشد.

      مزایای شبکه اتریوم

    • غیرمتمرکز بودن؛
    • قراردادهای هوشمند؛
    • پشتیبانی از برنامه‌های غیرمتمرکز (DApps) ؛
    • امنیت بالا؛
    • پشتیبانی از فناوری‌های مالی نوین (DeFi)؛
    • مقیاس‌پذیری و به‌روزرسانی‌های مستمر؛

      معایب شبکه اتریوم

    • هزینه‌های بالای تراکنش (گس)؛
    • مقیاس‌پذیری محدود؛
    • ترافیک بالای شبکه اتریوم؛
    • پیچیدگی قراردادهای هوشمند؛
    • تغییرات مداوم و ناپایداری؛

جمع‌بندی

    افزایش تقاضا برای خرید اتریوم و کاربردهای متنوع این شبکه، باعث شده تا اتریوم به‌عنوان یک دارایی دیجیتال با پتانسیل رشد بالا شناخته شود. همچنین اتریوم بعد از ارتقا به نسخه ۲.۰بسیاری از مشکلات امنیتی خود را برطرف کرده و پیشرفت‌های قابل توجهی در سرعت و مقیاس‌پذیری را به ارمغان آورده است.

    بنابراین خرید اتریوم از صرافی‌های معتبر در چنین شرایطی کاملا معقول است و یک راه سریع برای کسب سودهای زیاد در بازار رمز ارزها محسوب می‌شود. اگر برای خرید و فروش اتریوم به‌دنبال یک صرافی معتبر و مجهز هستید، پیشنهاد می‌کنیم به صفحه اصلی صرافی اینوسویت سر بزنید. در این صرافی پس از طی کردن مراحل احراز هویت می‌توانید درخواست خود را برای خرید و فروش اتریوم یا سایر رمز ارزها را با بهترین قیمت ثبت کنید.

سوالات متداول

    ۱. تفاوت اصلی اتریوم و بیت‌کوین چیست؟

    تفاوت اصلی اتریوم و بیت‌کوین در کاربرد و هدف این دو شبکه است. بیت‌کوین به‌عنوان یک سیستم پرداخت و ذخیره ارزش دیجیتال طراحی شده، اما اتریوم علاوه‌بر امکانات بیت‌کوین یک پلتفرم کاربردی برای اجرای قراردادهای هوشمند و توسعه برنامه‌های غیرمتمرکز است.

    ۲. مهم‌ترین کاربرد اتریوم چیست؟

    مهم‌ترین کاربرد اتریوم اجرای قراردادهای هوشمند و ایجاد برنامه‌های غیرمتمرکز (DApps) است که به کاربران امکان می‌دهد بدون نیاز به واسطه، تراکنش‌ها و تعاملات مالی و غیرمالی را به‌صورت خودکار و امن انجام دهند.

    اتریوم ۲.۰ (Eth2) چیست؟

    از سال ۲۰۲۲ به بعد، اتریوم به‌جای استخراج مبتنی بر اثبات کار (PoW) به مدل اثبات سهام (PoS) منتقل شد که به آن اتریوم ۲.۰ می‌گویند. در این نسخه جدید اعتبارسنج‌ها جایگزین ماینرها شدند و با استیکینگ اتر، تراکنش‌ها را تایید کرده و به ازای آن گس دریافت می‌کنند.

بازگشت